TOPmaat Coaching

Bevlogen en realistisch

Eén van mijn activiteiten als coach betreft het begeleiden van 4e jaars geneeskunde studenten van het UMCG binnen de lijn professionele vorming. De studenten nemen deel aan intervisie en themabesprekingen en maken een routeplanner waarin ze hun eigen leerpad uitstippelen en groei zichtbaar maken.

Veel studenten kiezen naast kennis- en vaardigheidsdoelen, voor doelen op het gebied van zelfzorg, assertiviteit, balans werk/privé en persoonlijk leiderschap.

Geweldig vind ik dat.

Ze denken in het begin van hun carrière al na over hoe ze op de lange termijn hun werk en privésituatie kunnen combineren. Ze beseffen al dat er naast het werk ruimte nodig is voor persoonlijke ontwikkeling en ontspanning en gunnen zichzelf die ruimte of ze stellen zichzelf ten doel zichzelf dit te leren gunnen.

Zij zien in dat je net als bij een calamiteit in het vliegtuig eerst jezelf het zuurstofkapje op moet zetten zodat je dit ook bij een ander kunt doen.

Zonder zelfzorg kan er mijns inziens geen sprake zijn van persoonlijk leiderschap, wat weer als basis dient voor een geëngageerd en bevlogen leven. Daarom komt zelfzorg vrijwel altijd aan de orde in de begeleidingen die ik doe.

Tips: Voor jezelf zorgen. Mag dat?

  1. Zie zelfzorg als een voorwaarde om er ook voor anderen te kunnen zijn.

  2. Gun en geef jezelf de ruimte die je nodig hebt om te ontspannen en/of tot jezelf te komen.

 

Ik vind het nog steeds verbazingwekkend hoeveel energie, plezier, creativiteit en betrokkenheid dit oplevert bij mijn coachees.