TOPmaat Coaching

Bevlogen en realistisch

puffin 334

Individu

Individuele persoonlijke coaching en cursussen gericht op zelf- en stressregulatie. Voor mensen die vanuit ontspanning willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

coot 300

Zorgprofessional

Coachtrajecten en cursussen in het vinden van een goede balans, bekrachtigende gespreksvoering en succesvol samenwerken.

birds 300

Leidinggevende

Benutten van potentie door voorbeeldige bevlogenheid. Genereren van vertrouwen, energie en plezier.

Tijdens de (geaccrediteerde) workshop voor verpleegkundig specialisten over ‘positief profileren en verbinden’, ontstond er een gesprek over drijfveren, overtuigingen, en normen en waarden en hoe bepalend deze kunnen zijn in het contact met jezelf en anderen.

We hebben allemaal ons eigen setje normen en waarden ontwikkeld gedurende ons leven en we vinden dat we wijzelf en anderen daar naar moeten leven. Wanneer dit niet gebeurt, raken we geëmotioneerd en willen we onszelf beschermen.

We ‘graven ons in’, ‘zoeken munitie, en ‘bepalen strategie’ om niet geraakt te worden. Feitelijk zijn we echter al geraakt of gekwetst en in reactie daarop verbreken we het oprechte contact met onszelf en de ander.

In de geweldloze communicatie wordt dit proces het onderdrukken van je jakhals genoemd.Jakhals in geweldloze communicatie

Veel mensen drukken hun ‘jakhals’ weg. Het gedrag wat erbij hoort, zoals mopperen, kritisch zijn, en cynisme, is immers niet chique. Een, in de kelder van je onderbewuste, opgesloten jakhals maakt echter een hels kabaal, waardoor je niet meer helder kunt denken en je focus en energie verliest.

De gedachte: ‘Die jakhals is er niet voor niets, blijkbaar heeft hij me wat te vertellen’ kan dan enorm helpen. De jakhals heeft namelijk, wanneer er empathisch naar hem geluisterd wordt, waardevolle informatie over onvervulde wensen en behoeftes.

Wanneer het je lukt om liefdevol te luisteren naar je jakhals, blijkt dat deze onvervulde wensen en behoeftes vaak liggen op het niveau van ‘gehoord worden’, ‘er mogen zijn’, een ‘zinvolle bijdrage leveren’ en ‘van betekenis zijn’.

Het mooiste is dat dit vrijwel altijd ook raakvlakken heeft met de onvervulde behoeftes van de ander en dat je deze zichtbaar kunt maken door jezelf en de ander hierop te bevragen.

Het wordt echter lastig om deze ‘geweldloze’ boodschap te ontvangen en uit te zenden wanneer ‘tot op de tanden gewapend’ bent. Basisvoorwaarde is daarom een liefdevolle, permissieve houding naar zowel jezelf als de ander.

Geweldloze communicatie vraagt van je dat je je openstelt, zodat je geraakt kunt worden én de ander kunt verstaan. Het is een houding die de deur openzet naar wederzijds begrip, mededogen en respect. Ik pleit er derhalve voor!