Telefoon

06 – 4444 3047
info@topmaatcoaching.nl

Tjarda Hoekstra

LVSC registercoach
LVSC erkend supervisor

Floreren is een term uit de positieve psychologie.

floreren

Wanneer je floreert:

  • Ben je tevreden en soms zelfs gelukkig.
  • Ervaar je jouw leven als betekenisvol en zinvol.
  • Ben je aandachtig en vriendelijk voor jezelf en anderen.

Zes dimensies van psychologisch welbevinden 
Verkort en aangepast overgenomen uit:

Handboek positieve psychologie Ernst Bohlmeijer

Doelgerichtheid: doelen hebben; gevoel van richting in het leven; ervaring van zinvolheid in heden en verleden.

Persoonlijke groei: perceptie van de eigen persoon als zich ontwikkelend; open voor nieuwe ervaringen; groei in zelfkennis, effectiviteit en mogelijkheden.

Autonomie: zelfbepaling en onafhankelijkheid; gedragsregulatie van binnenuit; zelfbeoordeling aan de hand van persoonlijke maatstaven.

Omgevingsbeheersing: gevoel van en daadwerkelijke beheersing en competentie bij het omgaan met de eisen die de omgeving stelt, mogelijkheden zijn en grijpen.

Zelfacceptatie: (h)erkenning en acceptatie van positieve en negatieve kanten en eigenschappen van de eigen persoon; positief gevoel over eigen levensloop.

Positieve relaties: warme, vertrouwensvolle en evenwichtige relaties met anderen; betrokken bij het welzijn van anderen; capaciteiten in empathie, affectie en intimiteit.

Wanneer je floreert zit je zowel op emotioneel als sociaal en psychologisch niveau lekker in je vel. Je komt toe aan persoonlijke- (en professionele) groei en in het nastreven van jouw doelen ervaar je een relatief grote mate van autonomie. Je verbind je op een positieve manier aan anderen en je levert, binnen je eigen mogelijkheden, jouw bijdrage aan de maatschappij.

In de literatuur wordt gesteld dat niet iedereen even goed in staat is om te floreren. Dat neemt niet weg dat er naar mijn mening niets op tegen is om het wel na te streven.

Ik gun andere mensen dat ze tevreden kunnen zijn en hun leven als zinvol kunnen ervaren en weet dat ik daar met mijn huidige levens-, coach- en supervisie bagage een positieve bijdrage aan kan leveren.

Floreren vraagt om een vriendelijk en aandachtig zelfonderzoek met de bereidheid om te investeren in je eigen psychologische welbevinden.

Wil jij leren hoe je jezelf en anderen kunt laten floreren?

Laat dan hier een berichtje achter, dan neem ik contact met je op.

Je kunt me ook bellen op 06 4444 3047 voor een vrijblijvende kennismaking.

topmaat-logo.png

Tjarda Hoekstra
LVSC registercoach
LVSC erkend supervisor
info@topmaatcoaching.nl
06 – 4444 3047
KvK nr: 56616805

© 2024 TOPmaat Coaching.

Search